MENÜ

BİZ SİZİ ARAYALIM

GÜVENLİK KODU

BİZ SİZİ ARAYALIM

MEKANİK TESİSAT

26
NİSAN

2021

Mekanik Tesisat

Mekanik Tesisat

Mekanik Tesisat Nedir: İnşaat sektöründe yaşam standartlarını ve konforu arttırmaya yönelik yapılan ve yapının iç sistemini oluşturan bileşenlerin bütünüdür. Makine mühendisliğinin etkinlik alanına giren mühendislik dalıdır.

Mekanik Tesisat Hizmetleri Adı Altında Yapılan Tesisatlar

  • Isıtma Tesisatı
  • Soğutma Tesisatı
  • Havalandırma Tesisatı
  • Klima Santralleri
  • Doğalgaz Tesisatı
  • Yangın Tesisatı
  • Mekanik Otomasyon
  • Sıhhi Tesisat
  • Buhar, Kondends, Kızgın Su ve Kızgın Yağ Tesisatı
  • Güneş Enerjisi Tesisatı
  • Havuz Tesisatı
  • Yağmur Suyu Tesisatı
  • Peyzaj Uygulamaları
  • Duman Tahliye Sistemleri

Inşaat, sektörlerinde makine mühendisliği bölümüne giren ısıtma, soğutma, havalandırma ve yangın söndürme sistemleri işlerinin tümüdür. İlk Olarak Mekanik tesisatını, makine mühendisi ve teknik ressamlar hazırlar sonra işleme alınır.

Mekanik Tesisatı Olarak Ana Başlıklar;

1-Isıtma Tesisatı

Isıtma tesisatı, kullanım bina içindeki sıcaklığın istenilen derecelerde tutulabilmesi için kurulan bir mekanik tesisat türüdür. Isıtma tesisatındaki ana amaç sıcaklığı bina içinden dış ortama doğru oluşabilecek ısı kaybının önüne geçmektir.

Bir binada genelde ısıtma tesisatı olarak kazan, radyatör, fan coil, ısıtma sirkülasyon pompaları, gidiş-dönüş boru hatları ve kollektörler, yine bu hatlar üzerine konulan vana ve armatürler yer alır. Genel olarak ısıtma kazanlarında kapalı devre olarak ısıtılan su belli bir sıcaklığa ulaşır ve pompalar yardımıyla sirküle edilerek ortamdaki radyatör fan coil gibi ısıtıcı elemanlar ile ortamın ısıtılması sağlanır

2 - Havalandırma Tesisatı

Havalandırma tesisatı binanın içine doğal ya da mekanik sistemler aracılığıyla temiz hava akımının sağlanmasına olanak sağlamak amacıyla yapılan bir mekanik tesisat türüdür. Ana amacı binanın hava kalitesinin artırılmasını sağlamaktır. Bir diğer görevi ise binanın hava kalitesinin iyileştirilmektir. Fanlar, menfez, difüzör ve anemostad gibi teknik araçlar mekanik tesisat sistemi içine dahildir.

Klima santrali dışında havalandırma ve egzoz fanları, egzoz aspiratörleri, vantilatörler sistem içerisinde benzer görevler yaparlar.

3 - Soğutma Tesisatı

Soğutma tesisatı da ısıtma tesisatı gibi bina içindeki sıcaklıkla ilgilidir. Ortamın sıcaklığını çevre sıcaklığının altına indirmek ve istenen seviyede muhafaza etmek gibi amaçlar doğrultusunda yapılır. Soğutma sistemleri bir merkezde soğutulmuş akışkanı nihai soğutuculara taşıma yoluyla yapılır. Soğutma tesisatı ısıtma tesisatının tam tersi prensiplerle çalışır.

4 - Yangın Tesisatı

Yangın tesisatı, yangın ihtimali göz önüne alınarak yangın anında insan sağlığına ve maddi eşyalara zarar gelmeden yangını söndürmek amacıyla yapılan bir mekanik tesisat türüdür. Yangın tesisatını oluşturan 3 farklı sistem vardır. Bunlar yangın söndürme sistemi, duman tahliye sistemi ve basınçlandırma sistemidir. Yangın tesisatlarının düzenli olarak kontrolden geçirilerek başarılı bir şekilde fonksiyon gösterdiğinden emin olunması can ve mal güvenliği açısından oldukça kritiktir.

5 - Sıhhi Tesisat

Sıhhi tesisat binanın su işleriyle ilgili mekanik tesisat çeşidir. Genel amaçları arasında yapı için su temini; suyun depolanması, ısıtılması, yumuşatılması, arıtılması ve basınçlarındırılması gibi işlemler bulunur. Su en temel insan ihtiyaçlarından biri olduğu için sıhhi tesisat da en büyük öneme sahip mekanik tesisat işlemlerinden biridir. Bu yüzden sıhhi tesisat daha mimari aşamadan itibaren dikkate alınması gereken konuların başında gelmektedir.

Bu 5 temel mekanik tesisat çeşidi dışında doğalgaz tesisatı, buhar tesisatı, havuz tesisatı, güneş enerjisi tesisatı vb. gibi sadece bazı binalar,  Avmler, Siteler ve Oteller   bulunan türler de vardır.

 

Hernevi Mekanik İşleriniz için 444 77 53 Nolu Kurumsal Hattımızdan Bize Ulaşbilirsiniz Yada İletişim sayfamızdan bize mesaj gönderebilir siniz  Hizmetlerimiz sayfamızı inceleyiniz.